FUNGSI
- Melaksanakan skim pensijilan di bawah program jaminan keselamatan makanan di peringkat negeri.
- Melaksanakan audit ke atas syarikat berkaitan pensijilan bagi jaminan keselamatan makanan.
- Memberi pengiktirafan kepada pengusaha makanan yang bersih selamat dan sihat.
- Melaksanakan aktiviti pencegahan keracunan makanan dan pencegahan penyakit bawaan makanan yang lain di sepanjang rantaian perkhidmatan makanan.
- Merancang dan memantau aktiviti berkaitan latihan pengendali makanan.
- Merancang, dan memantau dan menilai aktiviti pemeriksaan sendiri (KENDIRI).
- Merancang dan memantau tahap kebersihan dan keselamatan industri perkhidmatan makanan seperti katering, pasar malam, pasar tani dan lain-lain.
- Memberi khidmat nasihat serta bimbingan kepada industri makanan mengenai program jaminan keselamatan makanan.
- Mengadakan kerjasama dengan pihak berkepentingan berkaitan kawalan ke atas industri makanan.
- Memberi khidmat nasihat teknikal berkaitan isu domestik kepada pegawai di lapangan.