Pengenalan
Unit Dietetik dan Sajian(UDS) Hospital Bukit Mertajam ini telah ditubuhkan seawal tahun 1973 lagi. Ia bertujuan untuk menyediakan hidangan makanan yang bersesuaian dengan kesihatan pesakit.
Fungsi UDS adalah bertujuan untuk membantu merawat pesakit dari segi pemakanan yang seimbang selain daripada ubat-ubatan. UDS juga mempunyai 2 orang Pegawai Dietetik U41 yang memberi perkhidmatan kaunseling pemakanan, seorang Pen.Peg.Peny. Makanan C27, 4 orang Penyelia Asrama N17, 3 orang Tukang Masak N4 dan 21 orang tukang masak N1 untuk menjalankan operasi perkhidmatan dan penghidangan makanan dengan lancar dan berkesan.
UDS juga menjalankan perkhidmatan kaunseling pemakanan di Klinik Dietetik yang dikendalikan oleh Pegawai Dietetik U41.
OBJEKTIFMemastikan setiap perkhidmatan yang diberikan berjalan lancar, Unit ini mempunyai objektif khusus yang perlu dicapai setiap tahun. Objektif tersebut menekankan bahawa:
- Sekurang-kurangnya 80% pesakit berpuashati dengan makanan yang dihidangkan kepada mereka mengikut kelas, jenis diet dan jenis hidangan.; dan
- Sekurang-kurangnya 75% daripada jumlah pesakit dalam yang disokong oleh pemakanan enteral (enteral tube feeding) akan mencapai sekurang-kurangnya 70% keperluan kalori pada hari kelima memulakan sokongan pemakanan enteral.
Perkhidmatan
- Sistem Penghidangan Berpusat;
- Perkhidmatan kaunseling diet diberi pada hari Selasa dan Khamis jam 8am-12pm oleh Pegawai Dietetik U41 di Klinik Dietetik; dan
- Merancang teraputik diet dan formula khusus akan dipreskripsi kepada pesakit di wad termasuk ICU/CCU/HDU berdasarkan jenis penyakit dan keperluan.